Kétszázmilliós kormányzati támogatásból újulhat meg a Magyarországi Német Színház – Az MNOÖ saját tulajdonába fektetne be

– Meghozta első gyümölcseit a nemzetiségek parlamenti jelenléte – Soltész Miklós államtitkár e gondolattal kezdte a sajtótájékoztatón tartott beszédét, a szóbanforgó fejlesztést pedig a kormány és a nemzetiségek közös erőfeszítése eredményének nevezte. Kiemelte: a felújítandó színház a hazai németség nyelvének és kultúrájának továbbörökítésében is fontos szerepet tölt be. Mint elmondta, 2015-ben a kormány összesen 441 millió forintot különít el az országos nemzetiségi önkormányzatok beruházásainak, valamint intézményei felújításának támogatására. És miután a magyarországi németek az elmúlt években nem részesültek ilyen jellegű támogatásban, az a döntés született, hogy a szekszárdi színház ezúttal jelentős finanszírozásra számíthat.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója a többi közt arra is emlékeztett, hogy a nemzetiségek 2016-ban kétmilliárd forinttal több támogatást kaphatnak a központi költségvetésből. Örvendetesnek nevezte továbbá, hogy az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának tagjai egyöntetűen a DBU-felújítás 200 milliós támogatása mellett tették le voksukat.

– A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata már megalakulásakor megfogalmazta autonómiakoncepcióját, amely szerint kulturális intézményeket is saját fenntartásába kíván venni – ezt már Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke mondta. – A Magyarországi Német Színház az említett kulturális intézmények közül az egyik legfontosabb, mivel mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek nemzetiségi és nyelvi identitásának megőrzésében lényeges feladat hárul rá.

Megosztás