Megalakult a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat Közgyűlése

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Ezt követően az MNOÖ hivatalában megalakult az országos német önkormányzat közgyűlése. Az alakuló ülésen a 39 szavazati joggal rendelkező képviselőből 38 volt jelen – ők egyébként mind az ÉMNÖSZ (Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége) által állított közös listáról szereztek mandátumot.

Az elnöknek titkos voksolással, 37 szavazattal az országos német önkormányzat eddigi elnökét, Heinek Ottót választották újra. Az alelnöki pozíciót a jövőben Schubert Olívia, az MNOÖ hivatalának korábbi vezetője tölti be. Megválasztották a bizottságokat is: A kulturális testület élén továbbra is Manz József áll majd. Az oktatási bizottságot mostantól Schindler László vezeti. Tázer Marianna – új közgyűlési tag – felel a jövőben a pénzügyekért, és felállt egy új bizottság is, amely Koch Emil vezetése alatt a fiatalság érdekében dolgozik majd.

A rendszer új elemeként a jövőben két tanácsnok segíti a közgyűlés tevékenységét: Englenderné Hock Ibolya az oktatásstratégiáért, míg Dr. Józan-Jilling Mihály a szociális ügyekért felel.

Heinek Ottó szerint az új közgyűlés legfontosabb feladata egy ötéves stratégia kidolgozása, amelyben az oktatás továbbra is kiemelten fontos szerepet kap. További súlyponti kérdés a kultúra területe lesz: az új alelnökasszony feladata lesz többek között egy kulturális stratégia kidolgozásának összehangolása és az országos német önkormányzat kulturális intézményei hatékonyabb együttműködésének előmozdítása.

Az alakuló ülésen egyébként részt vett a hazai németség parlamenti szószólója, Ritter Imre is, aki a közgyűlés jövőbeni összejövetelein tanácskozási joggal lesz jelen.

Az új MNOÖ-közgyűlés tagjai november 21-e és 23-a között Pécsett tartják legközelebbi ülésüket, amelyen részletekbe menően is megtervezik az elkövetkező öt év feladatait.

Megosztás