„Sose felejtsük el, honnan jövünk!” – Ombudsmani kitüntetéssel méltatták Mayer Éva német nemzetiségi újságíró munkáját

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

55 éve fáradhatatlanul, kiváló szakértelemmel és empátiával segíti a nemzetiségi kulturális jogok érvényesülését – hangzott az ünnepségen a díjazott munkásságát méltató laudáció. Mayer Éva a kitüntetést kiemelkedő újságírói, szerkesztői és kultúraszervezési tevékenysége elismeréseként vehette át.

– A kitüntetés váratlanul ért, de természetesen nagyon jólesett – mondta, kiemelve, hogy a díj egyben a hazai nemzetiségi újságírás és audiovizuális média elmúlt évtizedeinek elismerése is, amelynek ő maga számos módon része és aktív alkotója is volt. – 19 éves korom óta dolgozom újságíróként, sok mindent láttam, tapasztaltam, és mindenekelőtt érdekes emberekkel, értékes személyiségekkel ismerkedhettem meg, alkalmanként pedig hihetetlen szituációkba csöppentem. Főleg nyomtatott médiumok újságírójaként tevékenykedem, de kipróbálhattam magam a filmkészítés terén is. Mindvégig őszinte érdeklődéssel fordultam a hazánkban élő 13 nemzetiség – különösen pedig a magyarországi németek – ügyei, kultúrája, történelme, néprajza, kortárs művészete és irodalma felé. Köszönöm a munkánk iránti érdeklődést és az elismerést dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet biztoshelyettes asszonynak.

„Sose felejtsük el, honnan jövünk!” – szól Mayer Éva mottója, aki Bátaszéken született, magyarországi német család gyermekeként. Büszkén vállalt nemzetiségi kötődése és a közösségéért való folyamatos tenni akarás gyermekkorától kezdve meghatározták életét. Középiskolai tanulmányait a budapesti Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi tagozatán végezte. 1962-től jogi tanulmányokat folytatott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, végül azonban az élet az írás, a kommunikáció és a nemzetiségi közössége érdekében végzett közéleti munka területére vezette. A magyarországi németek Neue Zeitung című hetilapjának hasábjain közel 28 éven át tudósított a német nemzetiség hétköznapjairól és ünnepeiről, készített interjúkat kiemelkedő személyiségekkel. Az Unser Bildschirm című német nemzetiségi televíziós magazinnak elsősorban hazai német művészekről készített portréfilmeket az 1990-es években. 1994-ben Ember Mária író-újságíróval közösen alapította meg a Barátság című interetnikus folyóiratot, mégpedig azzal a céllal, hogy a nemzetiségi közösségek történelmére, hagyományaira, kultúrájára és közéletére vonatkozó ismeretek közvetítésével soknemzetiségű hazánkban elősegítse a különböző népcsoportok közötti megértést, elfogadást. Újságírói tevékenysége mellett egész élete során aktív szerepet vállalt a magyarországi németek közéletében is, 1995-től hét éven át tagja volt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlésének is, munkáját 2014-ben az MNOÖ a Magyarországi Németségért Arany Dísztű elnevezésű, legrangosabb kitüntetésével ismerte el.

Megosztás