Stratégiában gondolkodva fenntarthatóan cselekedni – Középtávú irányvonalakat dolgoz ki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

– Az országos német önkormányzat immár több éves terve, hogy írásban is lefektesse jövőképét – avatott be a részletekbe Schubert Olívia, az MNOÖ elnökhelyettese. – Voltak is már erre vonatkozó próbálkozások, amelyek azonban rendre félbeszakadtak. Most viszont új erőre kaptunk. Közgyűlésünknek sok az új tagja, akik szívesen fogtak bele a tervezésbe, így nemrég elkezdtük a stabil, jövőbe mutató stratégiánk elkészítését.

A múltbéli próbálkozások részben azért voltak sikertelenek – véli Schubert Olívia, mert a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata azt gondolta, a stratégia megalkotásához elegendőek a saját erőforrásaik. Ezúttal azonban úgy döntött a vezetőség, hogy professzionális segítséggel támogatja meg a munkafolyamatot. Két szakértőt hívott segítségül, akik a szervezetfejlesztés területén komoly tapasztalattal bírnak. Ők a munkacsoportokat lépésről-lépésre ismertetik meg egy speciális stratégiaalkotási módszerrel. Ennek során elsőként felszínre kerültek azon rejtett értékek, amelyek a múltban gyökereznek, és amelyek a jövőkép alapjául szolgálhatnak. A munkacsoportok ezt követően az egyes területek jelenlegi helyzetét elemezték, kiemelve a jól működő és a javításra szoruló pontokat. Következő lépésként megfogalmazták azokat az értékeket, amelyek a jövőbeni munka kiindulópontjai lehetnek, végül pedig odáig jutottak, hogy környezetelemzéssel meghatározták a külső lehetőségeket és a szervezetre ható kockázatokat.

Az átgondolt, a haladást előmozdító munkafolyamat hamarosan azzal folyatódik, hogy a munkacsoportok célokat és a célokhoz rendelt konkrét intézkedéseket dolgoznak ki. A terv az, hogy havi rendszerességgel találkoznak annak érdekében, hogy nyárra elkészülhessen a stratégia első tervezete. Azt pedig majd mind a települési német önkormányzatok, mind pedig a nemzetiségi egyesületek és intézmények kézbe kapják, véleményezhetik. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata azt szeretné, ha már 2015 őszére végleges formát ölthetne a jövőbeni tevékenységének főbb irányvonalait tartalmazó kézikönyv.

Megosztás