Beszámoló az MNOÖ 2023. évi Ifjúsági konferenciájáról

Április 21-23-án Bonyhádon már az MNOÖ 8. ifjúsági konferenciája került megrendezésre. A rendezvénynek mindig az volt a célja, hogy az aktuálisan legaktívabb magyarországi német fiatalokat és fiatal felnőtteket összehozza, és ők a legaktuálisabb nemzetiségpolitikai témákat megbeszéljék. Ezúttal a 2024-ben esedékes nemzetiségi önkormányzati választásokra készültünk elő és kidolgoztuk az ifjúsági stratégia megvalósításának következő lépéseit.

A hétvégén 31 fő volt jelen 8 megyéből, akik közül kb. 20 fő még viszonylag új volt ebben a körben. Nagyrészük még középiskolás vagy egyetemista, tehát a friss gondolatok és szemléletmód garantált volt. Az eddigi szinte összes ifjúsági konferencia szervezőjeként megfigyelhető az örömteli tendencia, hogy egyrészt a csoport új résztvevők által mindig megújul, másrészt a résztvevők átlagéletkora egyre alacsonyabb lesz, ami azt engedi sejteni, hogy a rendezvény egyre inkább el tudja érni a célcsoportját.

A szemünk előtt az a nagy cél lebeg, hogy a lehető legtöbb fiatal magyarországi német számára tudatosuljon, hogy ez alapvető érdekünk, hogy ők még fiatal korukban bekerüljenek a helyi német önkormányzatokba és így már hamar értékes tapasztalatokat szerezzenek és a friss gondolataikkal és modern képességeikkel egy új lendületet hozzanak a helyi testületek munkájába. Tehát számítunk rájuk és soha sincs túl korán ahhoz, hogy valaki ebbe belekezdjen. Hiszen nem rögtön elnökként kezdjük ezt a munkát, de 18 évesen is hasznos tagok lehetünk, akik olyan feladatokat vállalnak magukra, amit eddig senki sem csinált és közben nagyon sokat lehet tanulni is.

2 későbbi projekten dolgoztunk, amik abban hivatottak segíteni, hogy a potenciális fiatal jelölteket még ebben az évben megtaláljuk és nekik a legfontosabb ismereteket átadjuk és motiváljuk őket és tudatosítsuk bennük, hogy ez a cél egyáltalán nem elérhetetlen.

Ősszel egy online videókampányt indítunk ezzel kapcsolatban. A videókat fiatalok fogják elkészíteni úgy, hogy ezek valóban a fiataloknak szóljanak. Modern formátumok, technikák, csatornák, látásmódok és tartalmilag pedig információk és gondolatok olyan fiataloktól, akik már tapasztalatot szereztek a témában és ezáltal hitelesek is. A videók célja, hogy felhívja a figyelmet a témára, elgondolkodtasson és motiváljon.

Ezenkívül 3 regionális tájékoztató rendezvényt is szervezünk a fiatalok számára, ahol a célok hasonlóak, de a résztvevők rögtön személyes kapcsolatot is ki tudnak építeni azokkal, akik később segíthetnek nekik ezen az úton.

Pénteken és szombaton ezekkel a témákkal foglalkoztunk. Tapasztalatcserével kezdtünk, ahol a tapasztalattal rendelkező résztvevők egy átfogó képet adtak a nemzetiségi önkormányzati munka jellegzetességeiről és a választási folyamatról, így a végére mindenkinek már volt róla elképzelése, mi áll előttük. Aztán csoportokban dolgoztunk a 2 későbbi projekten és végül a projektterveket a plénum előtt bemutattuk.

Szombat délután Köhleré Koch Ilona vezetésével egy buszos kirándulást tettünk, hogy néhány környékbeli magyarországi német települést megismerjünk. Az estét Varsádon töltöttük, ahol a vendégzenészünk, Kresz Antal gondoskodott a szuper hangulatról. Számtalan magyarországi német népdal megtanulása és éneklése után spontán táncház következett a résztvevők vezetésével. Azt hiszem, ezen az estén mindenki kulturálisan gazdagodott és érezte, milyen erősen összeköt minket a zenénk.

Vasárnap ismét csoportmunkával folytattuk a programot. Kivettünk 8 projektötletet az ifjúsági stratégiából, amiből a résztvevők kiválasztották a 2 legérdekesebbet és aztán ezeket a következő évre előkészítették. A közös munka eredményei jó alapul szolgálnak a 2024-es pályázatíráshoz, mind a „magyarországi német közösségek az egyetemeken”, mind pedig a „magyarországi német gasztroprojektek” témában nagy reményünk van arra, hogy a jövőben fontos lépéseket tehetünk.

Nagyon köszönjük a Német Szövetségi Belügyminisztériumnak az ifjúsági konferencia támogatását.

A Tolnatáj TV összeállítása a rendevényünkről:

Megosztás