Támogatás a Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék részére

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2021-ben 5.000.000,- Ft támogatást kapott a BGA Zrt.-n keresztül Magyarország Kormányától a Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék fejlesztésére, folyó kutatásainak támogatására. A támogatási keretet a tanszék több területre összpontosítva használta fel.

Egyrészt igyekeztek olyan projekteket lebonyolítani, amelyek a magyarországi német közösséget, ezen belül is a fiatal generációt célozták meg. Kiemelt projekt volt ezen a területen a „Nagyszüleink története” esszépályázat, melynek keretében iskolásoktól és fiatal egyetemi hallgatóktól kérték családtörténetük feltárását, és ennek megküldését esszé formában, dokumentumokkal ellátva. A beérkezett pályaműveket 12 kategóriában díjazták. A projekt lebonyolításába egyetemi hallgatókat, pedagógusokat, kutatókat és egy fiatal grafikust is bevontak. A beérkezett pályamunkákból 2023-ban kiadványt szeretnének készíteni.

Kiemelt figyelmet fordítottak a magyarországi németséggel kapcsolatos publikációk népszerűsítésére. 2022-ben sor került tudományos munkák bemutatására is több helyszínen, illetve szépirodalmi művek, regények bemutatóit is megszervezték (pl. Pfeiffer Gábor Lábnyomok a sárban és Emigráns blues című köteteit). A résztvevők és az ezekről készült beszámolók hatására 2023-ra további hasonló rendezvények megszervezését tervezik más helyszíneken.

A tudományos utánpótlás erősítése céljából német nyelvkurzust szerveztek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói részére.

A támogatás keretében fejlesztették az Alapítványi Tanszék gépparkját, infrastruktúráját laptopok, egyéb informatikai berendezések, szakkönyvek vásárlásával, adatbázisok előfizetésével. Emellett a tanszék munkatársainak külföldi és belföldi kutatásait (Dr. Tóth Imre – a Nyugat-Magyarországon élő németek története, Dr. Márkus Beáta – Magyarországi németek a Waffen-SS-ben) útiköltségek, szállásköltségek, konferencia részvételek finanszírozásával támogatták.

Megosztás